< < Arama Motoru İpuçları - Ticariyer Kurumsal Planlama

Arama Motoru İpuçları

Frameler
Frame kullanan siteler arama motorları tarafından doğru indekslenmeyebilirler. Çünkü arama motorları sitenizi en eski browsera sahip bir insanın gördüğü gibi görür. Bu yüzden de sitenizi doğru görüntüleyemez.

 

Bu yüzdendir ki bazen arama motoru sonuçlarında açıklama kısmında 'Frame destekleyen bir browsera ihtiyacınız var' şeklinde bir yazı görürsünüz.

 

Bunun önüne geçebilmek için yukarıda yazan mesajı değiştirmek gerekir. Bu mesaj sitenizin noframes taginde bulunur. Bu mesaj yerine sitenizin başlığını ve sitenizi açıklayan iki paragraflık bir yazı yazıp sitenizin linklerinin bulunduğu sayfanıza bir link verirseniz işiniz kolaylaşacaktır. Çünkü sitenizi tarayan spider bunu görecek ve artık 'frame destekleyen ...' cümlesi yerine sizin buraya yazdığınız açıklamayı göstermekle kalmayıp verdiğiniz link sayesinde de bütün sitenizi dolaşabilecektir.

 

Ama buna rağmen sitenizi doğru indeksleyen arama motoru ne yazık ki sonuçlarda sitenizi bir frame yapısı içinde görüntülemez. Bunun yerine arama sonuçlarında sitenizdeki sayfaları frame dışında bireysel sayfalar olarak gösterir. Bunu engellemek için de her sayfanızın altına anasayfa yazarak anasayfanıza bir link verir ve bunun target kısmını da '_top' olarak ayarlarsanız buna basan insanlar sitenizi düzgün frameli görüntüsü ile görüntüleyebilirler. Eğer '_top' targetını vermezseniz, linke tıklandığında halihazırda bulunan sayfa içinde anasayfanız frame olarak açılır ve bu da isteyebileceğiniz bir şey olmasa gerek.


Diğer Büyük Arama Motorları

 

Msn Search: Kendi bünyesinde bulunan editörler aranan kelimelere bakarak interneti dolaşır ve en iyi siteleri dizine eklerler ve bunu da arama sonuçlarında tavsiye edilen siteler olarak görüntülerler. Editörler bir arama motoru yükünün altından bu şekilde kalkamayacaklarından bahsi geçen sonuçların altında(ki o sonuçlar oldukça azdır) Birincil sonuçları Looksmart, ikincil sonuçları ise Inktomi’den alır. Bu yüzden sözü geçen bu iki arama motoruna kayıt olmak sitenizin Msn Search içinde de bulunmasını sağlar.

 

Lycos: Birincil sonuçları Dmoz, İkincil sonuçları AlltheWeb’den alır. Dolayısıyla iki dizine katılmanız Lycos aramalarında da çıkmanızı sağlar.

 

Ask Jeeves: İlk kurulduğunda aranan kelimelere bakan 100 editör interneti dolaşır ve insanların faydalanacağı en iyi sitelerin sonuçlarda görüntülenmesini sağlarlardı. Bu da ona büyük bir güvenilirlik kazandırdı. Zaten ask.com domainini almalarının amacı da buydu. Siz onlara bir soru soracaksınız onlar da bir arkadaşınıza sormuşsunuz gibi sonuçları görüntüleyeceklerdi. Ama bu çok zahmetli bir işti. Bu yüzden son yıllarda editör sayılarını 10'a indirdiler. Hala editör tavsiyelerini görüntülüyorlar ama bunun yanında İkincil sonuçları gene kendilerinin sahibi olduğu Teoma'dan alıyorlar. Dolayısıyla Teoma'ya girdiğiniz anda Ask Jeeves aramalarında da görüntülendiniz demektir.

 

Aol Search: Birincil ve dizin sonuçları Google tarafından sağlanır. Bu yüzden Google'a kayıtlıysanız aynı sıralamanızda Aol Search'de de görüntülenirsiniz.

 

Wisenut: Looksmart tarafından alınan bir crawlerdır. Çok fazla sayıda site indekslemesi ile dikkatleri çekmiştir. Manuel site ekleme özelliği olmasa da crawlerların doğal özelliği olan interneti dolaşıp site ekleme özelliği sayesinde sitenizi kendisi bulabilir.

 

Hotbot: Birincil sonuçlar Inktomi, dizin sonuçları ise Dmoz’dan gelir. Bu iki arama motorundan birine kayıt olmanız listelenmeniz için yeterlidir.

 

Netscape Search: Birincil ve dizin sonuçlarını Google’dan aldığından Google tarafından indekslendiyseniz siteniz aynı sıralamada burada görünür.

 


Crawler Sayfaları

 

Crawlerlar genellikle sitenize girdiğinde verdiğiniz linkleri takip ederler. Ama bazı özel durumlarda bir sayfanın yanlış dizaynı nedeniyle takılır ya da yanlış site içi link oluşumu nedeniyle ilerleyemez. Bu durum sitenizdeki birçok sayfanın arama motorları tarafından indekslenmemesine neden olur. Bunun önüne geçebilmek için bir crawler sayfası yapabilirsiniz. Crawler sayfaları oluşturmak illegal bir şey olmadığı gibi crawlerlara da sitenizi taramada yardımcı olurlar. Birçok haber sitesi arama motorlarının sitelerini doğru indekslemesi için crawler sayfaları oluştururlar.

 

Bir crawler sayfası basit olarak boş bir sayfadan sitenizde bulunan tüm sayfalara link vermek anlamına gelir. Bu sayede bu sayfaya ulaşan spider, rahatlıkla sitenizdeki tüm sayfaları tarayabilir. Bu crawler sayfasına da anasayfanızdan link rengi belirtmeden ve aynı font rengiyle bir kelimeye bu adresi yazarak yapabilirsiniz. Böylece ziyaretçileriniz değil sadece spiderlar bu sayfayı görmüş olur.

 

Arama Motorlarına Yerleşme İpuçları

 

Arama motorlarında yaptığınız bir arama genellikle binlerce ya da milyonlarca sonuç getirir. Çoğunlukla ilk sayfada sadece ilk 10 uygun sonuç görüntülenir.

 

Genellikle web sitesi olan herkes ilk 10'da görünmek ister. Arama sonucunda büyük ihtimalle aradığını ilk 10'da bulacak olan kişi 11 ya da daha sonra listelendiyseniz size hiç ulaşmadan aramasını sonlandırabilecektir. Peki nasıl üst sıralarda yer alacaksınız? İşte cevaplar aşağıda:

 

Anahtar Kelimeler

 

Bunlar sitenizi arayacak kişilerin arama esnasında kullanacakları kelimelerdir. Örneğin pul koleksiyonu ile ilgili bir siteniz varsa muhtemelen insanlar 'pul koleksiyonu' kelimelerini kullanarak arama yaparlarsa sitenize ulaşmalılardır. Bu durumda bu kelimeler sizin hedef kelimelerinizdir. Sitenizdeki her sayfanın ayrı bir hedef kelimesi olmalıdır. Örneğimizden devam edecek olursak pul tarihini anlattığınız bir sayfanız varsa bunun da hedef kelimeleri 'pul tarihi' olabilir.

 

Seçeceğiniz kelimeler mutlaka 1'den fazla olmalıdır. Çünkü örneğin 'pul' kelimesi için çok fazla rekabet olacaktır ve boş yere bir mücadeleye gireceksiniz demektir. Bunun yerine 'pul koleksiyonu'nu kendinize hedef alırsanız hem hedef kitlenize ulaşmış olur, hem de daha fazla ziyaretçi çekmiş olursunuz.

 

Hedef Kelimelerinizi mutlaka sayfanın en kritik yerlerine koymayı unutmayın. Kelimelerinizi öncelikle Html başlığına koymalısınız. Ayrıca sayfa başlığında ve eğer mümkünse ilk birkaç paragrafta da kullanın. Aynı zamanda spam yoluna kaçmadan mümkün olan yerlerde de hedef kelimelerinizi kullanın.

 

Site dizaynında tablo kullanıyorsanız arama motorları sitenizi sizin gördüğünüz gibi görmeyebilir. Örneğin sağ tarafta bir menünüz varsa ve siz bunun yanına ilk paragrafı yazmışsanız ve bunları bir tablo içine almışsanız sizin normal olarak beklentiniz önce ilk paragrafınızı görmesidir. Ama arama motorları sitenizi en eski browserla ziyaret eden bir ziyaretçi gibidir. Bu yüzden de büyük bir ihtimalle sağda bulunan menüyü önce, ilk paragrafı ise sonra görüntüler ve bu da sizin ilk paragrafa yazdığınız hedef kelimelerinizin sayfanın daha altına düşmesine neden olur. Böyle bir dizaynla bunu çözmenin herhangi bir yolu yoktur. Ama bu sebepten tablo kullanmayı asla bırakmayın çünkü tablolar site dizaynının en önemli elementidirler. Aynı etkiyi javascriptler de yapar. Bu yüzden mümkün mertebe javascript kullanacaksanız bunları sayfanın altlarında kullanın.

 

Link Oluşturma

 

Arama motorları genellikle sıralama algoritmalarında link analizlerine de yer verirler.

 

Sizin hedef kelimelerinizde ilk 10'da çıkan sitelerde link değişimi, forumlarında site adresinizi belirtmeniz, ziyaretçi defterlerinde site adresinizi belirtmeniz gibi yollarla linkinizin bulunmasını sağlayabilirsiniz.

 

Bu sizin konu ile ilgili olduğunuzu ve o arama motorunun en çok güvendiği 10 site tarafından da güvenilir bulunduğunuzu gösterir.

 

Bunun yanında o siteler ilk 10 sırada çıktıklarından büyük bir ihtimalle zaten iyi bir ziyaretçi sayısına ulaşmışlardır ve bu sitelerde linkinizin bulunması aynı zamanda o sitelerden size ziyaretçi gelmesi anlamına da gelir.

 

Meta Tags

 

Meta tagler sihirli bir yol değildir ve birçok arama motoru bunlara dikkat etmez. Ama gene de bunları sayfalarınızda bulundurmanız yararınızadır. 3 temel ve önemli meta tag vardır ve bunların dışında kalanları kullanmanın pek de bir önemi yoktur. Bu 3 temel meta tag şunlardır:

 

Title

 

Bu aslında tam olarak bir meta tag değildir ama gene de bu başlık altında incelemek yararlı olacaktır. Buraya yazdığınız herhangi bir cümle browserların üst bölümünde ve arama motoru sonuçlarının başında görünür. Bu yüzden de hedef kelimelerinizin burada geçmesi çok önemlidir. Bunun yanında buraya yazacağınız cümle, sayfanız sık kullanılanlara eklendiğinde de görünür.

 

Bu tag'e yazacağınız kelimeler çok dikkat etmelisiniz. Çünkü bu tag tüm sayfanıza bedeldir. Arama motorları öncelikle bu tage bakarak arama sonuçlarını görüntülerler. Başlık yazarken kelimelerin yerleri de önemlidir. Örneğin başlığın başına hedef kelimelerinizi yazarsanız bu çok daha iyi olur. Ayrıca şirket adınız yerine hedef kelimelerinizi kullanmanız size daha yararlı olacaktır. Çünkü McDonalds gibi tanınmış bir marka değilseniz büyük ihtimalle insanlar şirketinizin ne olduğuyla değil aramak istedikleri konuyla ne kadar ilgili olduğunuza bakacaklardır. Çok isterseniz başlığın sonuna şirketinizin ismini yazabilirsiniz.

 

Peki ya 1-2 kelimeden fazla hedef kelimeniz varsa. Buna örnek olarak cm hakkında bir siteniz var diyelim. Bu durumda hedef kelimeleriniz 'championship manager' ve 'cm' olacaktır. Bu konuda üzülmenize gerek yok. Çünkü arama motorları aslında 60 ila 150 karakter arasında yazdıklarınızı görüntüler. Yani en çok önem verdiğiniz hedef kelimeyi başa diğerlerini sona ekleyerek başlık oluşturabilirsiniz. Örneğin 'Championship Manager 4, Cm 4' gibi bir başlık yeterli olacaktır.

 

Title'da hedef kelimelerinizden birini tekrarlarsanız bu yararınıza olacaktır. Ama birden fazla tekrarlamaktan ya da tekrarlanan kelimeleri yanyana yazmaktan kaçının.

 

Bunun yanında title taginin altına <!-- açıklamanızı yazmanız sitenizin açıklamasının bu şekilde görüntülenmesini sağlar. Hatta description tagini desteklemeyen arama motorlarında bile...
Description

 

Bu meta tagı destekleyen crawlerların sitenizin altına yazabileceği bir açıklamadır. Desteklemeyen crawlerlar ise sitenizin ilk 1 ya da 2 cümlesini site açıklaması olarak görüntülerler.

 

Buraya yazacağınız açıklama hem bu tagı destekleyen arama motorlarında görüntülenmesini sağlar hem de eğer iyi bir açıklama yazdıysanız bunu dizinlere başvururken de kullanabilirsiniz.

 

Keywords

 

Bu tag hemen hemen tüm crawlerlar tarafından kullanılmaz ama bazıları tarafından da kullanılır. Özellikle Altavista için önem taşımaktadır.

 

Bunun çalışma mantığı şu şekildedir. Örneğin eğer pul koleksiyonu ile ilgili bir siteniz varsa ve sayfa içinde muhtelif yerlerde 'pul koleksiyonu' kelimelerini kullandıysanız, bunu keywords tagine de yazmak sitenizin daha üst sıralarda çıkmasını sağlayabilir. Tabii bu durum sadece bunu destekleyen arama motorları için geçerlidir. Ama eğer sayfanızın hiçbir yerinde 'pul koleksiyonu' kelimesini kullanmamışsanız, bunu keywords tagi içine yazmanız size bir avantaj sağlamaz.

 

Arama Motorları Sonuçlar Arasındaki Sıralandırmayı Nasıl Yaparlar

 

Favoriniz olan bir crawler da bir kelime arayın. Genellikle milyonlarca sayfa arasında bir arama yapar ve aramanıza uyan sonuçları getirir. Hatta bu sonuçlar bir sıraya dizilir ve en uygun olanlar ilk sıralarda gösterilir.

 

Elbette ki arama motorları her zaman doğruyu bulamazlar. Bazen hiç alakası olmayan bir site de ilk sıralarda yer alabilir. Ama bu konuda arama motorlarının hakkını verip inanılmaz bir iş yaptıkları kabul etmek gerekir.

 

Arama motorları bu işlevi görürken bir algoritma kullanırlar. Ama her arama motorunun algoritması ticari sır olarak saklanır. Gene de temel olarak aşağıdaki kuralları kullanırlar:

 

Sayfanın Html başlığında aranılan kelimenin olduğu web siteleri arama motorlarına göre konu ile daha ilgili olarak görünürler.

 

Aranılan kelimenin sayfanın en üstündeki ana başlıkta ya da ilk birkaç paragrafta geçtiği siteler konu ile daha ilgili görülürler. Çünkü buralarda bu kelimeyi kullanmış sitelerin içeriği de büyük ihtimalle bu konuyla ilgilidir. Kelimelerin kullanılma sıklığı da çok önemlidir. Arama motorların diğer kelimelere göre aranılan kelimenin ne kadar sıklıkla geçtiğini analiz eder. Daha sıklıkla bu kelimeyi kullanmış siteler diğerlerine göre konu ile daha ilgili olarak değerlendirilirler.

 

Arama motorları bu kurallara bir yere kadar uyarlar ama her arama motorunun bu temel özelliklere bağlı olan sihirli bir yöntemi vardır ve bu gizli tutulur. Bu yüzdendir ki aynı arama farklı arama motorlarında farklı sonuçlar getirir. Arama motorları sıralamada üstlere çıkmak için sayfalarında hedef kelimeleri örneğin 100'lerce defa tekrarlamış olan siteleri fark eder ve bunu spam olarak değerlendirerek onları indexlerinden çıkarır.

 

Sayfalarının birbirlerine link vermelerine bakarak bir sıralama yapmak anlamına gelir. Örneğin Yahoo’nun kategorilerine girerseniz buradan iyi bir not alırsınız demektir. Ya da Britney Spears ile ilgili bir siteniz var ve Britney Spears’ın resmi sitesinden size bir link verilmişse bu da çok çok iyi bir puan alabileceğinizi gösterir. Ayrıca bir Britney Spears siteniz varsa, sitenizden Britney Spears'ın resmi sitesine link vermek sizin konu ile gerçekten ilgili olduğunuzu gösterir ve bu da puanınızı arttırır. Aynı şey diğer konularla ilgili bir siteniz olduğunda da geçerlidir. Arama motorlarında hedef kelimelerinizle yaptığınız aramalarda çıkan ilk 10 siteden seçtiklerinize link vermeniz güvenilirliğinizi ve konuyla olan ilginizi arama motorlarının gözünde arttırır. Burada önemli olan size çok sayıda link değil önemli sitelerden nitelikli link verilmesidir. Özellikle de hedef kelimenizin aramalarında çıkan ilk 10 site tarafından.

 

Arama sonuçlarına bakarak da link analizine gidebilirler. Örneğin bir kelime ile yapılan aramalarda çıkan sonuçlar içinde yukarı sıralarda bulunan bir site çok az tıklanıyor ama daha aşağıda olan bir site ona göre daha çok tıklanıyorsa bu yolla o aşağıdaki sitenin daha ilgili olduğuna karar verip yukarıdaki sitenin sıralamasını değiştirirler. Bu yapay linkler oluşturarak sitelerini üst sıralara çıkaran webmasterları önlemek için yapılan bir uygulamadır.

 

Dizinler, insanlar tarafından kontrol edilen arama motorlarıdır. İnternette iyi bilinen dizinlere kayıt olmak çok önemlidir. Çünkü insanlar tarafından kontrol edildiği için oldukça güvenilir olarak görüldüklerinden birçok insan bunları ziyaret eder. Ayrıca bunlara kayıt olmak crawlerların sitenizi bulmasını kolaylaştırır. Bunlardan bazıları da crawlerlara dizin hizmeti verirler. Ayrıca crawlerların aksine sadece bir tek sayfanızı o da büyük ihtimalle anasayfanızı dizinlere kaydedebilirsiniz.

 

Dizinlere kayıt olmadan önce iyi düşünüp 25 kelimeyi geçmeyecek bir açıklama bulmanız yararınıza olur çünkü dizinler crawlerlar gibi sitenizin tüm içeriğini değil sadece yazdığınız açıklamayı ve sitenizin başlığını görüntüler ve arama sonuçlarını da bu verilere dayanarak getirirler.

 

Yazacağınız açıklama içinde mutlaka sitenizin arandığında bulunmasını istediğiniz 2 ya da 3 kelimeyi yazın.

 

Asla pazarlama diliyle açıklama yazmayın çünkü bu reddedilmenize ya da editörlerin sizin yerinize bir açıklama yazmasına neden olabilir. Mesela ayakkabı satan bir sitenin açıklamasının 'Dünyanın en büyük online ayakkabı mağazası, çok düşük fiyatlar' gibi bir şey olması kesinlikle reddedilmesine ya da editörün yeni bir açıklama yazmasına neden olur.

 

Tanınmış Dizinler

 

Yahoo: Yahoo internetteki en prestijli dizinlerden biridir ve bu kategoriye girmek Google'da ki PageRank'inizi de arttırır. Yahoo Google sonuçlarını kullansa da ilk sayfalardaki sonuçları kendi dizininden getirir. Eğer onlar yeterli olmazsa Google sonuçlarını kullanır. Yahoo'ya ücretsiz olan kategorilerden kayıt olabilirsiniz. Yahoo da bir Turkey dizini de olduğundan sitenizi burada bulunan ilgili bir kategoriye eklemeniz kabul edilme şansını yükseltir. Ama açıklamayı İngilizce olarak yazmalısınız.

 

Looksmart: MSN Search ve Altavista'nın dizin olarak başvurduğu bu dizine kayıt olmak da Yahoo'ya kayıt olmak kadar önemlidir. Yahoo gibi ücretsiz olarak ticari olmayan kategorilerine kayıt yapılabilir. Ama LookSmart sitesi üzerinden ticari olmayan kayıtları almadıklarından gene kendilerine ait olan bir dizine kayıt olmak gerekir. Bunun için Zeal.com'a giderek kayıt olup daha sonra ilgili kategoriye başvurulabilir.

 

Open Directory: Google'a dizin hizmeti veren bu dizin sayesinde hem bu dizine hem de Google dizinine kayıt olarak Google aramalarında da bulunabilirsiniz. Ayrıca bu sayede AOL, AskJeeves, Altavista, Netscape, Lycos, Hotbot ve Alltheweb sonuçlarında da listelenirsiniz ve bunların hepsi Dmoz dizininini kullandığından otomatik olarak bu sitelerin dizinlerinde de görünürsünüz. Kayıt olmak ise diğerlerine göre çok daha kolaydır çünkü Türkçe kategorisi tamamen Türk editörler tarafından kontrol edilir ve Türkçedir. Dolayısıyla Türkçe açıklama yazabilirsiniz. Ayrıca sitenizi kontrol eden editörler de Türk olduğundan içeriğinizi daha rahat anlayabilir ve sitenizi kolaylıkla dizine ekleyebilirler.
Bu tip arama motorları sitenizi otomatik olarak ziyaret eder ve hemen hemen tüm sayfalarınızı hafızalarına alırlar. Bunun içinde bir çeşit robot kullanırlar. Bu robotlar sitenizden bir sayfayı ziyaret ettikten sonra o sayfada bulunan tüm linkleri de ziyaret ederler. Mesela anasayfanızı ziyaret ederlerse ve buradan bütün sayfalarınıza link vermişseniz oraları da dolaşacak demektir. Ayrıca siteniz dışından bir siteye link verdiyseniz orayı da ziyaret edecektir ve eğer bu site listelerinde yoksa onu da ekleyeceklerdir. Sizin siteniz sayesinde o link verdiğiniz site de arama motoruna kaydolmuş olur. Bu sizin için de geçerlidir. Çünkü birçok crawler manuel site ekleme özelliği bulundurmaz ve kendi robotlarının siteleri eklemesini tercih ederler. Bu yüzden de sitenizi görünür yerlere kaydederseniz crawlerların sitenizi bulmasını kolaylaştırırsınız. Yukarıda bahsedilen dizinlerden herhangi birine kayıt olursanız crawlerlar sitenizi kesinlikle bulur ve indexlerine eklerler.

 

Crawlerların Bölümleri

 

Spider: Crawler olarak da adlandırılır. Spider siteyi ziyaret eder, okur ve daha sonra linkleri takip ederek diğer sayfalara ulaşır. Spider siteyi bir ay ya da iki ay arayla düzenli olarak tekrar ziyaret eder.

 

Index: Spider'ın bulduğu herşey arama motorunun indexine gider. Indexte spiderın bulduğu tüm sayfaların bir kopyası depolanır ve spider sayfaları tekrar ziyaret edip güncel hallerini getirdiğinde index de yenilenir.

 

Yazılım: Son parça olan arama motoru yazılımı ise indexde depolanan milyonlarca sayfa arasından uygun sonuçları bulur ve en uygun olanlara göre sıralandırma yaparak sonuçları getirir.

 

Bütün crawlerlarda bu parçalar vardır ama bu parçaların her birinin işlevi her arama motorunda değişiktir. Bu yüzdendir ki aynı arama farklı arama motorlarında değişik sonuçlar ortaya çıkarır.

 

Crawlerların Özellikleri

 

Derin Araştırma: Ara motorlarının indexlerine kaydetme başvurusu yapmamasına rağmen siteleri bulması anlamına gelir. Hemen hemen tüm crawlerlarda bu özellik vardır ama bazıları bu konuda daha iyidir. Bu özelliği en iyi olanlar Fast, Google ve Inktomi, kötü olanlar ise Altavista ve Teoma'dır.

 

Stop Kelimeleri: How, and, What gibi genel kullanımı olan kelimeler birçok crawler tarafından yer kazanılması ve aramanın hızlandırılması için indekslenmez ya da arama içinde geçmesine izin verilmez. Bu özelliği kullanmayan ve stop kelimelerine yer veren tek crawler Fast'dir.

 

Description: Meta taglar arasında bulunan açıklama kısmının kullanılması anlamına gelir. Tüm arama motorları bir biçimde destekler ama Altavista, Fast ve Teoma bundan en çok yararlanan crawlerlardır.

 

Keywords: Meta tagler arasında bulunan keywords taginin desteklenip desteklenmediğidir. Destekleyenler Inktomi ve Teoma’dır.

 

Alt Text: Grafikler altına yazılan ve mouse ile üstüne gelindiğinde ortaya çıkan yazılardır. Destekleyenler Altavista, Google ve Teoma'dır. Desteklemeyenler ise Fast ve Inktomi'dir.

 

Tanınmış Crawlerlar

 

Google: Şüphesiz ki en tanınmış, en önemli ve en çok kullanılan crawler tarzı arama motoru Google'dır. Ayrıca sonuçlar Yahoo, AOL ve Netscape gibi arama motorlarınca da kullanılır. Google'a kayıt olmanın en iyi yolu tüm crawlerlar için de olduğu gibi linklerinizi diğer sitelere kaydetmektir. Ayrıca ODP'ye sitenizi eklerseniz bu hem Google'ın indexine girer, hem de ODP dizinini kullanan Google'ın dizinine girer. Ayrıca Google bir de manuel olarak site ekleme opsiyonu kullanır. Buraya anasayfanızı ve çok önemsediğiniz bir sayfanızı göndermeniz yeterli olacaktır. 2 sayfa göndermenizin esprisi bir sayfanıza ulaşamadıklarında diğerine ulaşıp robotun sitenizi dolaşması içindir.

 

Inktomi: Önemli bir arama motorudur ve sonuçları MSN, Overture, LookSmart ve HotBot tarafından da kullanılır. Yahoo, Inktomi'yi satın aldığından dolayı çok daha büyük bir önem kazanmıştır ve önümüzdeki günlerde çok büyük gelişmelere gebe olduğundan dolayı indeksinde yer almak önemlidir. Diğer tüm crawlerlar da olduğu gibi Inktomi'ye de sitenizi eklemenin en iyi yolu görünen yerlere linkinizi yerleştirmektir. Inktomi ayrıca partnerleri üzerinden bir ücretsiz site ekleme opsiyonu da sunar. Buraya eklenen siteler 2 ay sonra Inktomi veritabanına girer. Inktomi, bunları 1 ay boyunca gözetim altında tutar ve eğer ziyaretçileri bu linklere tıklamıyorsa, bu siteleri faydasız siteler olarak görüp veritabanından çıkarır. Eğer ziyaretçiler bu linklere tıklıyorsa, sitenin faydalı olduğunu düşünüp veritabanında tutmaya karar verir. Bu yüzden en iyi yol sitenizi Inktomi'nin eklemesini beklemektir. Gene de sitesini ücretsiz eklemek isteyenler şu adresi ziyaret ederek üye olup sitelerini ekleyebilirler.

 

Fast Seach(AllTheWeb): Önemli bir arama motorudur ve sonuçları Lycos tarafından da kullanılır. Kayıt olmanın en iyi yolu bunun için de geçerlidir. Ayrıca bir de manuel site ekleme özelliği vardır.

 

Teoma: Önemli bir arama motorudur ve sonuçları Ask Jeeves tarafından da kullanılır. Zaten aslen Ask Jeeeves Teoma'nın sahibidir. En iyi ve tek yol yukarıda bahsedilen yoldur çünkü Teoma da Inktomi gibi manuel site ekleme özelliği sahibi değildir.

 

Altavista: Eskiden çok popüler olan bu arama motorunun popülerliği son zamanlarda kaybolmaya yüz tutmuştur ama gene de bazı insanlar hala eski alışkanlık olarak arama için bu arama motorunu kullanırlar. Altavista da diğer crawlerlar gibi sayfanızı internet üzerinde bulursa direk ekler. Ama diğerlerinin aksine tüm sitenizi değil de sadece bulduğu sayfanızı(ki bu genellikle anasayfanız olur) ekler. Ama şükürler olsun ki bir manuel site ekleme hizmeti de vardır. Bu hizmet sayesinde sitenizin tüm sayfalarını altavista'ya teker teker ekleyebilirsiniz.

 

· Arama motorlarına kayıt olmak ve kayıt olduktan sonra iyi bir pozisyon almak tamamen farklı iki kavramdır. Biri search engine submission (registration), diğeri de search engine optimization olarak adlandırılır.

 

Arama Motorlarına Kayıt

 

· Arama motorlarına kayıt olmanız, en iyi pozisyonu alacağınız anlamına değil, sadece o arama motorunun sizin sitenizin varlığından haberdar olması anlamına gelir.

 

· Bunu sayısal loto olarak düşünebiliriz. Loto kuponu almanız sizin ikramiyeyi kazandığınız anlamına gelmez ama kazanmak için de mutlaka bir kupon almalısınız.

 

Arama Motorlarında İyi Bir Pozisyon

 

· Bu sitenizin seçtiğiniz kelimelerle yapılan aramalarda en iyi sıralarda gösterilmesini sağlamak anlamına gelir.

 

· Bunu da sayısal loto açısından düşünürsek seçtiğiniz rakamların çıkma şansı diğerlerinden daha yüksek rakamlar olmasına dikkat etmek anlamına gelir.

 

Crawlerlar ve Dizinler

 

· İnternette iki tür arama motoru vardır. Bunlar dizinler ve crawlerlardır. İlerleyen sayfalarda bunları daha detaylı bir şekilde açıklayacağım.

 

Arama Motorları Nasıl Çalışırlar

 

· Arama motoru kelimesi crawlerları ve dizinleri tanımlamak için kullanılır ama bu ikisi tamamen farklı yöntemlerle çalışırlar.

 

· Crawlerlar internetteki siteleri tarar ve indexlerler. Eğer sitenizi değiştirirseniz bu listedeki durumunuzu etkiler çünkü crawlerlar sayfanızın tümünü hafızalarına alır ve bir aramada sayfada geçen tüm kelimeler arasından arar. Sitenizde yaptığınız değişiklikleri de ilk güncellemesinde hemen günceller. Başlıklar, sayfanın içeriği ve diğer tüm etkenler sonuçta etkilidir.

 

· Dizinler ise insanlar tarafından yönetilir. Sitenizi kaydederken bir başlık ve bir açıklama yazarsınız ya da editör sizin yerinize bir açıklama yazar ve sonuçlarda bu iki etken etkili olur. Sayfanızda yapacağınız değişiklikler sonuçları etkilemez.

 

Hybrid olarak adlandırılan arama motorları ise her iki türden de sonuç getirirler ve genellikle bir tarafı ki bu taraf genellikle dizinler olur, diğerinden daha üstün tutarlar. Mesela MSN, LookSmart’dan aldığı dizin sonuçlarını ve Inktomi'den gelen crawler sonuçlarını birlikte gösterir ama LookSmart'ın dizin sonuçlarına öncelik tanır.

 

Etkili anahtar kelimeleri nasıl seçerim?

 

Anahtar kelimelerin doğru seçilmesi, reklamınızın başarısı açısından oldukça önemlidir. Doğru anahtar kelimeleri seçin ve reklamlarınız için doğru hedef kitleyi belirleyin. Bunun anlamı, potansiyeli en yüksek müşteriler ile bağ kurmanız, daha fazla satış yapmanız ve reklam yatırımlarınızdan en yüksek getiriyi sağlayabilmenizdir.

 

Reklamınız için anahtar kelimeleri, AdWords Starter Edition hesabınızı ilk kez oluştururken seçersiniz. Hesabınız ayarlandıktan sonra yeni anahtar kelimeler ekleyebilir veya mevcut anahtar kelimeleri düzenleyebilir ya da kaldırabilirsiniz. Doğru anahtar kelimeleri seçmek için aşağıda bazı ipuçları verilmiştir:

 

Anahtar kelimelerinizi reklam metninize eşleyin. Anahtar kelimeleriniz, reklamını yaptığınız ürün veya hizmetle yakından ilişkili olmalıdır. Böylece reklamınıza, sunduğunuz ürün veya hizmetle ilgilenen kişiler tarafından daha fazla tıklanır.
Yeni reklamverenlerin çoğu, reklamlarıyla alakalı olmayan birçok anahtar kelime girmektedir. Reklamlarının daha fazla kişi tarafından görüntüleneceğini düşünerek popüler TV dizilerinin veya "spor" gibi genel konuların adlarını seçmektedirler. Sonuç? Reklamı gören çoğu kişi aslında başka konularda bilgi aramaktadır. Reklamveren, potansiyel müşteri olmayan kişilerin tıklamaları nedeniyle maddi zarara uğramaktadır.

 

İlişkili olmayan çok sayıda anahtar kelime yerine birkaç tane alakalı anahtar kelime seçmek maddi açıdan daha kazançlıdır. Anahtar kelimelerinizi reklam içeriğinizle eşleyerek, sattığınız öğeleri isteyen bir hedef kitleye ulaşabilirsiniz.

 

Açık olun. Spesifik olun. Çiçek satıyorsanız, çiçekler gibi genel anahtar kelimeler yerine kırmızı güller gibi spesifik anahtar kelimeler kullanın. Çiçekler için arama yapan biri, çok çeşitli nedenlerle herhangi bir tür çiçek arıyor olabilir. Kırmızı güller veya uzun saplı güller gibi anahtar kelimeler daha iyi sonuç verecektir.

 

20'den az anahtar kelime kullanın. Doğru seçilmiş birkaç anahtar kelimeyle daha iyi sonuçlar alırsınız. Starter Edition anahtar kelime listenizi 20 veya daha az anahtar kelimeyle sınırlamanız önerilir. Böylece, istediğiniz hedef kitlenin dikkatini çekebilir ve reklamınıza en uygun anahtar kelimelere odaklanabilirsiniz.

 

Farklı seçenekleri deneyin. Reklamlarınız birkaç gün yayınlandıktan sonra, hangi anahtar kelimelerin en düşük ücretle en çok tıklama aldığını görmek için hesabınızı kontrol edin. İşe yarayan anahtar kelimeleri hassaslaştırın. İşe yaramayanları ayıklayın. Kırmızı güller işe yarıyorsa, taze kırmızı güller ve başka çeşitlemelerini eklemeyi deneyin. Ayırabileceğiniz bütçeniz varsa, yeni anahtar kelimeler deneyin.